disini tempat aku berkongsi suka duka aku

Allah did not promise that the way would be easy..
but..
He did promise that
He would be with you
in every single step of your life
as long as you want Him to...

Saturday, September 4, 2010

utk kowg


pada hari ini entry aku just k ckp smat ari aye kepada semua kwn2 yang sudi singgah kat blog aku nie..aku nk minx maf kalo ad mene2 entry aku yang tersakit kan ati kowg...xd niat langsung kat lam ati aku nie nak singgung ati kwn2 aku.. aku minx mf...kepada cikgu sy yng sudi singgah blog nie...sy nk ucap kan samat ari aye,,,(dan2 tuka dr aku jd sy..ahaksss)... aku bukan dr pamili yang kaya smpai ampu bg setiap kowg dalam kalangan kowg nie kad aye...tp kalo stakt bg kat blog nie boleh r...kongsi2 r ye...jgan gado2 sbb berebut kad lak..haha...
nie kad aye dr aku tok kowg


huh..aku ad 2 jew kad aye...pilih r yg mane kowg nk...nnt komen,bg name ea...aku anta kat kowg nye emel...hahahaha...hurm...nie lak wet aye tok kowg...jgn berebut gak taw...bg sowg sikit
amik r ea..jgn malu2...jgn wiso aku byk ag syiling...
huh..kan byk ag too...aku byk syiling 50 sen...jd kepada cik puan FARAH FAZIRA,ape ag...gune kanlah ksempata nie tok kumpul 50sen...
senang p dobi...hahaha...
kepada cik puan NORBAIZURA pulak, jgn le malu2....amik e ye...mekaseh sudi jenguk blog aku... :)
kepada incik AMIRUL SYAFIQ, incik KHAIRUL SYAFIQ, cik puan FARAH FAZIRA, cik puan NORBAIZURA, cik puan NABILA ATIFAH, dan semua incik dan cik puan yang taw umah aku...jemput r dtg...
insyaAllah aku sediakan lemang, rendang, ketupat, dan kuih muih tok kowg sume
huh...nie sume tok kowg...hurm...
k r...
skli ag...aku nk ucap kan samat ri aye...
semoge kowg sume samat sampai ke destinasi yg d tuju...
sihat selalu...
aku minx maf dr ujung rambut smpai ujung kaki...
dr ujung jari kanak sampai ujung jari kiri...
aku syg kowg...
akhir kate bye KHAR...
wait 4 me AMPANG

Friday, September 3, 2010

analisa

video

diam tak diam kita da berada pada hari yang ke 24 dalam bulan Ramadhan...
alhamdulillah kita adalah antara insan yang masih Allah bagi peluang untuk menikmati nikmat dunia...
dan dalam masa yang sama di dikehendaki untuk beribadah kepadaNya

"bekerjalah kamu seperti kamu akan hidup untuk seribu tahun lagi,
  beribadahlah kamu seperti kamu akan mati esok hari"

tapi apa yang aku lihat pada dunia sekarang ialah kebanyakkan manusia hanya mengejar harta dunia, sedang kan harta akhirat yang kekal abadi masih lagi x cukup...
dalam aspek nie...aku sendiri tak terkecuali..
byk ag ilmu agama yang aku tak tahu...
byk ag ilmu yang aku x amalkan...

jadi post aku kali nie...
aku nk kongsi sesuatu yang aku rasekan patut aku kongsi ngan kowg...
ape kate kita ANALISA diri kita...
kita perhatikan balik apa yang kita da buat,,
pernah x, tanpa sedar kita terkasar bahasa dengan mak ayah kita..
pernah x, kite tinggalkan solat bile hang out ngan kengkwn or  kua ngan bf/gf kita
pernah x, kita hina kekurangan seseorang,
pernah x, kita mengata musuh kita kat fb...
pernah x, kita cerita kan keburukan owg...
biasa x, kita pegang tgn yang bukan muhrim kita
biasa x, kita ceritakan tntg hak diri kita kaf bf/gf kita, yang sepatutnya jadi hak suami/isteri kita
bile aku ingat balik ape yang aku da penah buat...
ase nk nangesh pown ad...

tp sbb ape kita nangesh??
kalo sbb kita insaf atas segala yang pernah kita buat..
alhamdulillah
tp kalo stakat nangesh sbb teringat kenangn ngan bf/gf lame..
sia2 jew...
apa kata kalo pas kowg bace post...
kowg dok kat satu sudut...
tenang kan dr kowg....
istighfar...
mohon semoga semua khilaf yang pernah kowg wat diampunkan...
kalo kowg wat ape yang aku ckp nie ngan ikhlas,
betul2 nk berubah..
kowg dapat ase 1 ketenangan yang kowg xpenah ase sblm nie
1 rase insaf yang membuak2 dalam dr
rase takot sgt nk wat larangan Allah...
rasa tenang sgt bila nk wat ape yg Allah perintahkan...

sesungguhnya itu adalah stu perasaan yang sangat indah yang aku pernah rase...

"manusia suka harta tetapi lupa pada amalan,
manusia suka rumah tetapi lupa pada kubur,
manusia suka bercinta tetapi lupa pada neraka,
manusia suka berbalah tetapi lupa pada syurga,
manusia suka manusia tetapi lupa pada Pencipta."

1) manusia suka harta tapi lupa pada amalan
- manusia sekarang hanya pentingkan wang,pangkat, nama, wanita.tp lupa nk bersyuko, bersedekah,n wat amal ibadah
2) manusia suka rumah tapi lupa pada kubur
- suka tayang segala kemewahan yang ada..tp lupa yang semua too x dibawa mati
3) manusia suka bercinta tapi lupa pada neraka
- cinta mmg indah tp sbb cinta tanpa ikatan yang sah juga kita sebenarnya telah mendekatkan dr kita dengan siksa neraka
4) manusia suka berbalah tp lupa pada syurga
- manusia sekarang mmg GAH bila bersuara smpai tanpa die sdr die da singgungkan perasaan owg..
5) manusia suka manusia tp lupa pada Pencipta
- paling ketara kat dunia...sanggup bunoh diri bila kene tinggal kekasih...padahal Allah da tentukan ape yang berlaku kat dunia ad hikmahnya..setiap yang pergi akan Allah gantikan dengan yang lebih baik.

"ilmu aku pown x byk...stakat ape yang aku taw...aku kongsi ngan kowg...segala salah silap..aku minx maf"

ingatan sume dan dr aku


ALLAH MAHA BESAR.

AL-QURAN ADALAH KALAM ALLAH..CINTAI AL-QURAN BERMAKNA KITA CINTAKAN ALLAH.PENCIPTA KITA

INILAH AYAT CINTA YANG SEBENARNYA,.

MAKA JADILAH MUSLIMAH ACUAN AL-QURAN SEPERTI YANG DIFIRMANKAN ALLAH


INI ADALAH PESANAN BUAT DIRI KU SENDIRI DAN JUGA RAKAN-RAKAN YANG SUDI SINGGAH DALAM BLOG INI .
AKU MEMANG TAK SEMPURNA, TAPI AKU SEDANG MULA BERUBAH KE SATU TAHAP YANG LEBIH BAIK..
BERUBAHLAH SELAGI KITA MASIH DIBERI WAKTU UNTUK BERUBAH SEBELUM KITA KESUNTUKAN WAKTU UNTUK MELAKUKANNYA..
~WASSALAM~
 

destinasi aku!!

video



nie r video yg aku salu tengok n dengar...
aku suke sgt video nie...
bile aku tngok video nie
ase syok jew...
aku arap kowg yang singgah kat blog nie pown layan lagu nie...
hurm...

tajok die destinasi cinta...
yang aku paham destinasi nie maksd nye hale tujuan, pengakhiran kepada
satu perjalanan yang panjng atau pun sesuatu yang bakal atau telah kita capai
bergantung pada apa yg kita nk kan...

cinta...
ku pown x paham sebenarnya maksud cinta nie..
kalo sayang aku tau r kot...
sbb aku penah jugak ase syg owg/owg syg aku..
(ad kew yg syg aku??)
misti r ad kan...
pamili aku too,,misti dowg syg aku
haha
hurm...
CINTA...
nie hanya pndangan aku...kalo kowg ley time..
time la...
kalo xley time aku xpakse...
cinta adalah sesuatu yang abstrak..
owg x yang bercinta xkan paham mksd cinta.
hanye owg yng bercinta akan paham apa itu cinta...
(dah3..jgn merepek lelame)
haha


aku twos terpikir...
ape destinasi cinta aku??
ape lak destinasi cinta kowg lak??
aku??
ofcoz la nk epy ending..
nk KAWEN...
haha..gatalnye...
alah...bukan aku sowg jew...
kowg pown same kan...kalo kowg x gatal xkan kowg ad gf/bf...
gatal gak r too namenye...
dulu...aku salu ckp ngan incik ayah

"nnt ada da umo 25 taon ada nk kawen...nk ad 12 owg anak"

n then incik ayah akan ckp:

"ambooiii..ramainya, 2(merujuk kepada aku n adkku) yg ad kat umah nie pown ayah susah nk jage, ag kan 12"

aku hnya mampu tergelak manje& bangga sbb bakal ad anak yg lebey ramai dr ayah aku...
haha

tp bile aku da blaja kat cnie...aku blaja pasal neo-natal(dalam kandungan)
n kelahiran...twos aku telan air liur...
aku ckp r ngan cik puan FARAH FAZIRA
"takot r,,..sakit"

die akan marah aku smbil ckp
"ko mane ley ckp cm too...ko taw x bile ko lahir kan anak ko,dose ko terhapus n bla..bla..blaa"

pnjg ag die bebel..tp too jew r yg mampu aku ingat..haha

sbnr nye aku xtaw nk tulis ape...
haha,,,da tulis pepanjang pown kate x taw nk tulis ape...
aku doakan kowg yang sedang mencari...jumpe ape yg kowg cr...
bg yg da jumpe...cpt2 kawen ea...bukan ape...aku ad bace 1 artikel yang menyatakan bahawa "KAPEL ITU HARAM"...
jd...cpt2 la kawen...
pd kawan2 aku yg da kawen..semoge kowg bhgie...

"sesungguhnya manusia itu sentiasa dalam dosa, oleh itu,selalulah mohon keampunan dr Allah"

lemang-katak





tengah aku bersembang-sembang ngan kwn ku kat fb...
tetibe aku teingat stu kisah tentang lemang...
aku suke mkn lemang,..
kowng pown suke mkn lemang kowt...
nie bukan kesah k bg kowg takot mkn lemang or ape...
sj nk kongsi cite yg aku ase kan
agak klaka...
mungkin gak menggelikan...

time zaman2 aku skewl lu,,,
time too ngah musim aye...
sume sebok ngan kueh masing2...
sebok ngan ketupat..
sebok ngan lepang...

part lemang nie r yg aku nk cite kat kowg...
(haha..sj jew memanjangkan intro.,,)

aku dok kat ampang...
area bandar...
mane ad ag owg bandar nk bak2 lemang ne...
kami sume li jew r kat kdi...
tunjuk jew twos siap...

ad 1 kesah...
ad 1 family nie
nk mkn lemang
die pown g r li...
balik too...
die pown mengopakkan buloh yang menyaluti lemang too
c istri pown g r amik pisau untuk memotong separuh lemang yg telah d beli oleh suaminya






die n keluarga pown mkn r lemang yg telah d beli too...
cicah ngan rendang...
ngan sambal..
ngan segale laok yg ad kat umah too...
mkn punye mkn punye mkn...
lemang yg d potong da abis
si isteri g r kedapo ok memotong lemang g ag separoh kat atas meje too...
agak2 ag 3 potong nk abis...
bini die menjerit...




dalam lemang yag dowg mkn too ad katak...
bukan men elok ag bertenggek kat lam lemang too (da mati)
abis kua alek segale lemang da masok pewot td...


yang menariknya, cm ner katak too ley ad kat lam lemang??
huh...
aku pown wat kesimpulan sndr...
kalo nk wat lemang, besenye kite akan masokkan daon pisang lu kan dalm buloh kan??/
huh...terutama penggerai..misti akan wat byk2...
tengah die dok isi kan daon pisang kat lam buloh...
ad sekor katak br pas clash ngan awek katak
jd die bertekad nk bunoh di...
tengah die melompat2..
die termasok kedalam salah satu buloh yg dah dimasokkan daon pisang
die x berjaya nk melompat kelua...
jd die dok jew kat dlm too..
tengah die dudok...tetibe peniage too td masokkan beras ngan santan...
die da "stuck" kat lam too...



peniaga ni plak twos bakar lemang tersebut
make die pown bersemadi didalam lemang..
~the end~

en.usop

jam di tangan sudah pun menunjukkan pukul berkali2...
hehe...
guraw jew...
smlm aku tngok jam kul 3 pm...
jadi hati ku pown berdetik

sat g kul 3.30
nk tuwon kafe anta assignment
kat incik mirol

jam ditangan menunjukkan pukol 3.10...

incik mirol nie tetibe tulis cm nie kat cmmnt die
woii...ko kat ner...da lame aku tunggu kat bawah nie

aku pown ngan muke comel...bertanye lam ati...

bukan kul 3.30 kew
tp xp r...aku pown bersiap...
n tuwon bawah

sesampainya d bawah aku berjumpe ngan incik mirol n cik iffah
sambil membelek assignment yg kwn2 aku anta
aku terkejot..

name bapak incik usop nie
BASYIR ke????

haaa sudahh...
abis aku...'
tp mirol ckp...

dowg yg salah tulis...

lege ckit aku
aku meneruskan pembelekan aku
sehinggalah cik iffah pergi ke kampus
dalam perjalanan aku membelek assignment too
aku terpandang sesuatu...

YUSUF kew YUSOF????

haaaa sudah..........
incik mirol ckp eje name die

YUSOF

oh tidak.......
aku da salah eje...
jd dengan banggenye aku mengambil pen yg ad kat atas meje too...
dan menambah cikit kat U too
bile da siap aku pown bace name yag aku da betulkan td...

EN. YOSUF BASIR

aduh!!!!!
aku jerit...
cm ner ley jd cm nie
aku da glabah cmpo nk gelak pown ad...
yg incik mirol yang gelak ngan terbahak2 nye...
hehe...
aku pown tambah ag ckit kat atas U yg ag satu
maka jadi lah begini

EN. YOSOF BASIR

hahaha...
sengal kan...
aku da ugut incik Mirol untuk tolong betol kan bg pihak aku...
siap r kalo die x tolong...
hahahah

destinasi cinta




menyingkap tirai hati
mengintai keampunan
di halaman subur rahmatMu Tuhan
tiap jejak nan bertapak
debu kejahilan
akan ku jirus dengan madu keimanan

tak ternilai air mata dengan permata
yang bisa memadamkan api neraka
andai benar mengalir dari nasuha nurani
takkan berpaling pada palsu duniawi

destinasi cinta yang ku cari
sebenrnya terlalu hampir
hanya kabur kerana dosa didalam hati

telah ku redah daerah cinta
yang lahir dari wadah yang alpa
tiada tenang ku temui
hanya kecewa
menyelubungi..

ku gelintar segenap maya
dambakan sebutir hakikat
untuk ku semai menjadi sepohon makrifat
moga dapat ku berteduh
direndang kasihmu

ya
Ilahi Rabbi

destinasi cinta yang ku cari
sebenarnya terlalu hampir
hanya kabur kerana dosa didalam hati

ku gelintar segenap maya
dambakan sebutir hakikat
untuk ku Semai menjadi sepohon makrifat
moga dapat ku bertaduh direndang kasihmu
namun ranjaunya tidak akan sunyi
selagi denyut nadi belum berhenti
durjana syaitan akan cuba menodai segumpal darah bernama hati

lestarikan wali kalbu ku oh Tuhanku
leraikan aku dari pautan nafsu
biapun sukar bagi ku
melamar redha Mu
namun masihku mengharap ampunanMu

wahai Tuhanku
Ya Allah

Thursday, September 2, 2010

satu sinar keinsafan



dalam perjalanan aku merayau2 dalam blog insan2 yg aku knl...
ad 1 blog yang aku asekan menarik perhatian aku...
1 blog yg wat aku sedar kslhn aku slame nye
1 blog yg wat aku terpk sape aku kat dunie
1 blog yg wat aku insaf...
too bukan log keagamaan...
cume sekadar 1 blog insan yang kepunyaan hamba Allah...
mungkin die dan aku x saling mengenali dengan rapat..
tp aku knl die...
dan die knl aku...
pernah dulu aku rase sakit ati ngan die...
mungkin juga pernah aku sakitkan ati die,,,
aku x dpt nilai dr sndr

sesungguhnya kalo kamoo rasa marah pada isterimu atas sesuatu kesalahan..fikirkan semula telah berapa byk ikan yang telah kamoo mkn hasil dari air tangannya


kate2 nie tok pasangan somi isteri sbnr nye
tp aku nk aplikasikan dalam persahabatan
walau mcm mane kowg d sakiti...
ingatkan semula kebaikan owg too...
bile kowg ingat kebaikan die...
ape la slhnye kalo kowg maafkan kesalahan die yg hanye stakat
sebesa kuman too...

jd aku aplikasikan kate2 too dlm kehidupan aku...

aku syg sume kwn2 aku...
pd aku...
skali ko da jd kwn aku...
slamenye ko kwn aku

aku bersyuko Allah lembutkan ati aku tok tngok blog hamba Dia yg sowg too

semoge die d cucuri dengan rahmat Allah...
same2 la kite perbaiki kelemahan dr...

lemang-rendang

tadi kan... td kan ngah aku dok wat assignment en.usop nie..tetibe jew tekak aku ase cm nk mkn lemang ngan rendang...pergh...kalo dapat too misti nikmat gler...
aduh...
kecur air liur...
haha...
hurm...
dolu2....
pes aye jew ku ngan pamily akan alek kmpg...
ala bukan jaouh pown 2 jam perjalann jew...
kenelak incik ayah yang bwk...
ag r xtrase 2 jam too...
hurm...
alek kmpg..
g kubo incik atok...
hurm...
dolu2 ku salu ngelat...mls nk p kubo...
panas...
abis muke aku...
ahaha
cm klaka kan...
tp skunk aku akan pegi gak...
tok bace yasin kat incik ayah...
syg incik ayah...
xsggop nk bia kan incik ayah sakit kat sane...
semoge rohnye tenang...
al-fatihah..

hahah

hahaha...xsampai 5 minit aku post...
tetibe ase sonok lak tulis kat blog nie...
so aku tulis ag...
hehe....
walopown aku taw aku xd folower pown...
tp aku nk tulis gak...
hurm...
bia r aku memuaskan dr sndr...
ag bagus dr puas kan ati owg yg mmg xkan puas..
kan3???
(ye3...aku jwb sndr lam ati)

siapa shuhada

dari satu sudut aku tngok diri aku nie sebagai seorang pmpn yang biasa..simple...
aku nie kuat gler taouching...
mudah terase gak la...
tp sbb aku nie cube nk tunjuk yang aku kuat,tabah n bla2...
tp aku sbnrnye mmg sowg yg kuat nangesh..
xcaye tanye r beshwen aku kat ampang...
cik nabila atifah
haha
da lame x pnggil die ngan name penoh too...
tp ape yg pasti cubitan aku mmg menyengat beb...
sape nk kene pasti menggeleding segale urat n tulang die
tp kalo die x sakit bile kene cubit ngan aku...
mkne nye aku da nk mati r too...
haha...
aku nie mmg suke merepek...
tp nie r pes time kau merepek kat lam blog nie...
sj nk try...
besh sgt kew jg blogger nie??
hehe...
tok permulaan...bia stakat nie lu aku tulis...
len kali aku tulis ag ea...