disini tempat aku berkongsi suka duka aku

Allah did not promise that the way would be easy..
but..
He did promise that
He would be with you
in every single step of your life
as long as you want Him to...

Monday, November 15, 2010

die kecik ag...

tengah aku study td, tibe2 aku teringatkan peel anak sedare ngan sepupu aku time raye yang lepas...
situasi die cm nie...

bermain di ruang tamu.
akma: meh la bagi mainan too..
ecah : aku nak main la..
(mereka pown bergaduh)
bese r dak2 kn kalo bergadoh misti ganas...
ecah cakar r muke si akma, maka terkopek r sedikit kulit di hidung akma lantaran cakaran tersebut..
hahahaha...ayat karangan tooo
pastoo...akma pown nangesh menuju kearah mak die...
mak die pown pujuk akma...
setelah beberapa minit di pujuk maka akma pun berhenti menangis...
datang la sepupu die yang bernama shuhada (aku le too)

ada  :nape akma x balas alek??cakar r muke die...
akma: ala..budak2...
kuang3...
aku gelak besa kowt...
padahal jarak umor dowg setaon jep...
akma = 5 thun, ecah= 4 tahun...
akma pgkt mkck, ecah pgkat anak sedare...
hahaha...
aku cite nie bukan ape...
sj nk bgtaw kwn2 kat lua sane...
sedang kan budak2 ley saling memaafkan ...
ini kan pulak kowg, yang da tua...
:)
SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA... 

Thursday, October 21, 2010

kenangan membawa ke tua 2...


haii...
hari too aku da cite pasal kenangan aku jatuh bilik air smpai  kna jait...
hahahaha...
kali nie aku nk cite pasal kenangan kene gigit cakar dengan kera berok...
mase kecik-kecik lu...pobia gak ar aku ngan berok ni seketike...
tp bile da besa makin remaja... aku da x kesah da bile jumpe berok nie...

dulu..mase aku kecik2...incik ayah ngan puan emak penah bwk aku p umah 
mak angkat dowg...
(kalo da mak angkat mereka sudah pasti r jd nenek angkat aku gak kan..)
...kat kampung mane tah...aku x ingat tempat too..

sedang incik ayah ngan puan emak berburak kat lam umah ngan nenek...
aku yang mase too dalam umo 8-9 taon...p r melepak ngan cucu nenek too...
sudah jadi kebiasaan r owng2 kat kampung akan bele kera berok 
untuk cabot kepala uban (eh ye ke??)
cari kutu, panjat pokok pisang kelapa dan lain-lain pekerjaan 
yang sesuai dengan profesionalisme si berok too...

aku ngan cucu nenek nie td p melepak kat depan umh nenek too...
smbil berulamkan pisang goweng cecah kopi...
kami melihat telatah si berok yang berusaha nk mendapatkan pisng dari kitowg,...
hahaha...
syok beb...
cm tengok cite seram pown ad...
ad sikit2 saspen..kelakar dan sedey di aher cite nie...  

cm aku ckp td...time mende nie jd aku br umo 8-9 taon...
jd akal x pnjang ag...
ngah aku berborak...si berok yang dr td berusaha nk dpt kan pisang dr kitowg 
mendapat akal yang sgt bernas..pd aku la...
die pown amik aku nye sliper..
aku da cuak...
aku pown terfikir...
" kalo aku amik gune tgn...nnt die gigit misti sakit"
jd aku pown jumpe idea yang agi bernas...
"kalo ku gune kaki misti xsakit...sbb kaki aku kuat..hahahaha(gelk bangge)"

maka aku pown menyuakan kaki aku tok mengambil kasot sliper aku td..
maka dengan gembiranya si berok pown mencakar kaki aku...
..habis berdarah...
si cucu td cpt2 masok dlm pggil nenek ngan incik ayah dan puan emak...
aku di hantar ke klinik hospital yangberdekatan...

"habis la anak kite NI..cacat la die.." incik ayah aku da wiso..
(maaf kan ada ea da wat ayah wiso..)
setibe nye di klinik hospital...aku pown di masok kan kat dalam 1 bilik menjahit operesen..(kowt)
x lame pas too...doktor ngan 4 owg nurse masok...
ramaikan..
taw x..ape function nurse yang 4 owg too??
haa...nie aku nk bg taw...
doktor too x bg aku ubat bius...
sbb time too aku kecik ag...
kene lak aku da melolong cm nk maot...
too pasal la
nurse yang 4 owg too kene pgg kaki ngan tgn aku...
ase beb setiap kali jarom too masok kaki...
fuuhhhh....
sakit die...xterbagi taw aku cm ner ase die...

setelah selesai aku  kaki aku di jait...
doktor pown kua dan berborak ngan pamili aku...
die kate...
seb bek berok too baik x sempat cakar dalam......
kalo kene urat kaki mmg aku da cacat da skunk nie...

jd die kate aku da ley balik...
setibenye aku kat umah nenek td...
aku nmpk nenek td dok blasah si berok too...
nak maot gak r berok too aku nengok nye...
sian pown ada...
salah aku kan...
tp...
padan muke ko...
cakar aku ag...sape suh,...hahahaha...
(da sakit pown jaat ag...)
xlame pastoo...aku pown alek kl alek..
x ag jumpe ngan berok to...
xtaw r apa kaba die...
secebis kenangan yang kita ada...
akan jadi penawar tok mengubat luka 
lara yang datang dalam hidup kita...
hargailah semua kenangan too...
sebab...
hanya kita yang ada kenangan too...
owg len xd...
 









dak skema..

Tuesday, October 19, 2010

kenangan membawa ke tua...

da lame rase nye aku menyepi dari menulis pape kat blog nie...
hahaha....
ase gembire bila sume assignment da siap...
skunk ley tumpu kat midterm yang bakal aku amik ujung bulan nie...
hurm...
bukan too yang aku nk cite kat entry aku kali nie...
tp aku nk saje nk kongsi kn pengalaman nakal aku mase aku kecik2 lu...

owg tue2 kate...
kalo budak2 nakal...makne nye dak too bijak...
jd adakah aku berada dalam golongan BIJAK seperti yang dimaksudkan...
hahaha
perasan ek.//
(eh...suke ati la...blog aku...hahaha)
baik la...
aku ase lebey bek kalo aku straight jew kepada point yang aku nk cite...

mase zaman aku kecik2 lu...aku nie agak nakal...
dan GANAS...aku mmg berkawan ngan dak laki...
klo stakat permainan dak pmpn nie...
men masak2, men patong...aku x layan r der....
hahaha....
blagak ek....(",)v

mase zaman DOLU2...aku mmg lasak...pernah satu ari too...aku nk p mandi ngan adk aku....tp kami berlumbe...
aku ckp cm nie...
           "sape masok bilik air lu die menang k?" kate aku kepada incik adik
            " ok " balas incik adik pendek..
            " 1..2...3...lari" aku bertempik..
aku memang da nmpk sinar kejayaan kat depan mate aku...stakat adik aku yang berkaki pendek nie...
xd hal la bg aku...
gedebusshh!!
aku da telentang da kat bilik air too...ala...bese r...kat bilik air misti ad kain lap kaki kan...
aku terpijak kain too...too yang terjatuh too...
           "ko...ok x kak??" tanye incik adik kepada aku
           " ok2...ko jgan ckp kat mak aw aku jatuh.." aku berkata
           " ko sakit x?" tanye incik adik ag
           " x sakit...aku ok" smbil tersenyum...
           " tp ad darah r weh" incik adk wat muke panik
aku pown ngan masih ag terbaring kat atas lantai bilik air too...cube merabe lantai too...dan aku nmpk darah....seraya aku berkata
          " adk...sakit.,,cepat pggil mak" dan2 too gak aku sakit...
hahahaha....
hambek ko....
nakal ag...kan da kene...smpai klinik jew rambot aku da keras cm bihun...
botak seketike aku time too...tp xd la botak keseluruhannye...botak kat tmpat luke too jew r... 
hahah...too die kenangan aku yang bakal aku simpan smpai ke alam tua...
kenangan yang bakal aku cite kat ank2 n cucu2 aku nanti...
kenangan yang bakal wat aku ketawe bile di ingat alek...  
sesungguhnye setiap yang berlaku dalam kehidupan 
kitalah yang akan mematangkan kita...
jd simpanlah kenangan yang ad tok cerite dimasa tua nanti...
 







dak skema..

Monday, September 27, 2010

khilafku....

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Sesungguhnya segala yang aku pernah lakukan dahulu merupakan khilaf dari diriku sendiri...
bukan aku x belajar agama...
bukan jugak sebb mak ayah ku x larang...
aku jugak x salah kan kwn2 aku...
khilaf yang aku pernah buat dulu adakah kerana keseilapan yang datang dari aku...
cm dalam salah satu teori yang aku blaja kat sini, bila seseorang too da smpai satu peringkat umur, die akan melalui satu tahap yang di panggil indentiti vs kekeliruan identiti....pada tahap ni dowg akan mudah terjebak ngan sesuatu yang dowg ase kan besh/syok tok d wat...

cenggitoo gak ngan aku....
mungkin persekitaran aku yang berada kat kwsn org2 yang jenis sosial...
sbb too aku penah tersalah jejak,,,
tp cm aku ckp td...aku x salahkan kwn2 aku...
sume too slh aku...
sbb aku x gune kan akal pertimbangan waras aku...
aku just pk nk enjoy...
Alhamdulillah...
mak ayah aku bg aku ilmu agama yang pd aku mampu bimbing aku tatkala aku hampir menyimpang dr yang sepatutnya...
Alhamdulillah...
Aku d kurniakan dengan kwn2 yang berakhlak baik...
dan..
Alhamdulillah ...
Allah masih memberi hidayah kat aku...too r yang paling penting dlm hidup kita sebagai manusia...

aku bukan ape...
sbnr nye aku ad terbace kat someone punye note...
tentang seorang pramugari yang koma sebaik shj die jejakkan kaki d Madinah...
 http://www.facebook.com/note.php?note_id=125374637512660&id=100001218580441 

aku bukan nk ulas pnjg...
cume nk bold kan ape yang penting utk semua yang bc 
blog nie...

Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau wanita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa.

 jom la kita berubah...
mende nie bukan utk mmbeban kan kita
tp tok kebaikan DUNIA dan AKHIRAT...
 cm aku ckp...aku penah khilaf...
dan skrg aku ngah cube yg terbaik tok berubah...
semoge kite semua sentiasa berada dibawah lindungan rahmat Allah s.w.t

sampaikanlah ilmu yang anda tahu walaupun sedikit...
kerana setiap kali ilmu tersebut dikembangkan..
anda turut mendapat sahamnya...
yang ikhlas,
dak skema,
shuhada.

Sunday, September 26, 2010

kau pun cantik...






aku mulakan entry aku kali nie ngan lafaz yang mulia..
semoga entry aku kali nie akan dapat membuka semula fikiran kita 
terhadap apa yang kita lihat didepan mata...

C.A.N.T.I.K.
ada pelbagai perspektif yang ley kita kait kan ngan cantik...
contohnya...
cntik dr segi wajah
cantik dr segi badan
cantik dari segi perwatakan
cantik dari segi akidah 
dan ad byk ag aspek yang ley kita kaitkan dengn cntik...
tp kebykkan dari kita sering memandang CANTIK itu...dari satu sudut pandangan jew...
contohnya wajah...
jarang aku dgr org memuji mereka yang kurang upaya...
aku bukan nk mengaibkan sesiape...
tp niat aku tok bukak semula mate dan akal kita semua




kadang2 wujud satu perasaan marah dalam diri aku bila
ada sesetengah masyarakat kita menghina org2 yang kurang bernasib baik...
"ko ingat ko sempurna sgt nk hina org??"
bg msyrakat skrang mereka yang berkulit putih, kurus...
too r yang lawa...
abis too cm ner yang owg yang gemok??
hitam???
cacat??
mereka pown ciptaan Allah
tp pernah x kowg pk...yang kowg x mampu nk cipta owg yang kowg kutuk too...
sume too ciptaa YANG MAHA PENCIPTA...
Dia mencipta hambanya mengikut ape yang dkehendakiNya
dan setiap cptaan yang kowg lihat kat muka bumi nie,..
adalah sebaik2 ciptaan...

kali nie,,aku nk selitkan sikit hadis yang aku rasakan patut tok aku kongsi kat cnie...
...dari Ali bin Abi Talib r.a "aku dengar 
Rasulullah s.a.w bersabda. "tiga golongan dari umatku yang akan menghiasi neraka jahanam selama 7 kali umur dunia. Mereka itu adalah:
- orang gemuk tapi kurus
-orang yang berpakaian tapi telanjang
-orang yang alim tapi jahil

1. adapun orang yang gemuk tapi kurus ialah wanita yang sihat tubuh badannya, tp kurang ibadat 
2. orang yang berpakaian tp telanjang ialah wanita yang cukup pakaiannya tp tidak tutup sempurna
3. orang yang alim tapi jahil ialah ulama yang menghalalkan sesuatu yang haram kerana kepentingan peribadi...
**renung2kan dn slamat beramal...
akhir kata...
walaubagaimana pun rupa kau...
tetap cantik di sisi Allah selagi kau melaksanakan tanggungjawab 
kau sebagai hambaNya di muka bumi nie... 

 










ingatan ikhlas:
dak skema
shuhada.

Wednesday, September 22, 2010

doa-jodoh


sebagai seseorang yang dilahirkan dalam agama Isalam yang indah, 
setiap perbuatan yang kita lakukan ada doa yang perlu di baca supaya apa 
yang kita kerjakan akan diberkati dan di rahmati..
(tetibe ase nk gune ayat skema..kowg layan je r eh...)
hurm...bukan mudah nk cr pasangan yang betul2 sesuai untuk kita...
jd...
cube kita amal nie doa nie...setiap lepas kita solat...

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…
Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…
Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…
Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…
Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…
Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…
Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…
Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.
credit to: tentang cinta.com

 aku pown hanyalah manusia biasa yang tak lepas dr melakukan kesilapan...
tp ku akan sntiase cube tok perbaiki dr nie...
aku perlukan support dr kowg...
semoge entry aku kali nie...
dpt gak membantu kowg...

lelaki idaman saya adalah ...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

LELAKI IDAMAN SAYA ADALAH...
sebagai seorang insan, sebagai seorang hawa, aku pown ad hati untuk disygi...
sape yang x teringin kan??tak tau r kalo kowg steady jew bab2 nie...hahaha...

sbb aku masih agi lam mood aye..jd aku nk ucap ag skali r kat kowg....
samat ari aye weh...xgheti2 kew nk bg aku wet aye??
hahahahahahahahahahhahahahahahahaha........

sebenarnya cm nie...smlm...dalam perjalann aku menjelajah ke blog2 orang...
ad 1 yang wat aku tertarik tok bc...ye r...kalo kowg tngok kaum adam kat dunia kita skunk da ad mcm2 pesen...bese r nk tarik perhatian kaum hawa la too...hahahha.....
ad yang bajet macho2 jew, hop, rempit, punk, indi, dan x di lupakan kepada yang nerd...
ko ingat aku akan tertarik r???
cm ner ek lelaki idaman aku....huh...bc bwh nie ea...bc ea awk.... 
Lelaki idaman saya adalah…
Seorang lelaki yang beriman…
Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah…
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam…
Yang sentiasa haus dengan ilmu…
Yang sentiasa dahaga akan pahala…
Yang solatnya adalah maruah dirinya…
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar…
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu…
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah…
Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menjaga tuturkatanya…
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya…
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya…
Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang…
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang…
Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menghormati ibunya…
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga…
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam…
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan…
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat…
Lelaki idaman saya…
Sentiasa bersedia untuk menjadi imam…
Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah…
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara…
Yang menjaga matanya dari berbelanja…
Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya…
Lelaki idaman saya…
Tidak pernah membazirkan masa…
Matanya kepenatan kerana penat membaca…
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir…
Tidurnya lena dengan cahaya keimanan…
Bangunnya subuh penuh kecergasan…
Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan…
Lelaki idaman saya…
Sentiasa mengingati mati…
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat…
Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga…
Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik…
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian…
Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang tidak terpesona dengan buaian dunia…
Kerana dia mengimpikan syurga…
Di situlah rumah idamannya…
Dan dia ingin membawa saya bersama…
Dialah lelaki idaman saya…
 credit to : tentang cinta.com 
ko x perlu jd org len tok tambat ati aku...
sbb aku akan terima kau seadanya kau menerima aku..
ko x perlu berpura2 kaye...
sbb kaye x memberikan ape2 effect pada aku..cukuplah sekadar kau MAMPU jg aku...
ko x perlu jd sowg yang femes..
sbb femes akan wat ko lupa jnji ko kat aku...
cukuplah sekadar diri kau terima, syg, jg, dan hargai aku, parent, n stiap owg yang aku syg...
da cukup tok wat aku syg ko!!!!
@______________@  

Monday, September 20, 2010

setialah awk....


aku mngenali dia sejak di bangku sekolah, mase too aku f2 n die f3..
die senior aku...
too pown dr mb aku...
x sangke perkenalan kami akan berlanjutan hingga sekarang..
perkenlan yang asalnya hanyalah hubungan sowg senior n junior nye
bertukar menjadi teman rapat 
sehinggalah menjadi seseorang yng ...... dalam hidup ku...
die mmg baik...
baik sgt...
skali pown xpenah jentik aku...
baik kan die...??
-----------------------@@@@@@@@@@@@@@@---------------
td tengah aku nk siapkan assignment aku...
aku bukak la aku nye fb..
lam ati tingat kat die...
p r kat die nye fb...
ku belek satu2 gambo die...
sonok tngok die cenyum...
aku pown cenyum gak...
hehe...
tetibe nmpk 1 gambo....
gambo die p genting ngan kwn2 die......
pergh romantik siot die ngan someone yang d anggap "adk" too...
tangan die kat bahu pmpn too...
aku pown call die...
the third call br die angkat..
ad hal kowt...aku x kesah pown...
aku tanye kat die pasal gambo too...
pastoo ku sent pic too kat die...
memule nk kate tgn owg len...
tp last2 ngaku gak...
** TAK SENGAJE EA AWK??XP...SY PAHAM...BESE R KALO DA RAMAI2
TAKOT NNT MUKE X MASOK PIC LAK...KAN??
SY CYE KAT AWK...
SETIALAH AWK...